Invatamantul romanesc se afla intr-o stare jalnica. Nu mai poroducem nici macar tinichigii, asa cum isi dorea Traian Basescu. Producem sub-mediocritate. Multi tineri, si nu numai, se gandesc sa intre in invatamant pentru ca nu au o alta optiune.
La titularizarea din acest an au fost multi inscrisi, dar putini capabili. Cazurile in care dascalii intra in sistem din vocatie sunt foarte rare. Totul se rasfrange asupra calitatii procesului didactic.
Rezultatele obtinute de profesori la ultimul examen de titularizare sunt graitoare : doar 37,02 % dintre candidati au obtinut cel putin nota 7, cea care le poate asigura un loc de titular pe cel putin patru ani. Pe de alta parte, aproximativ un sfert dintre cei inscrisi nu au reusit sa ia nici macar nota 5. Mai exista o a treia categorie: cei care iau o nota putin peste 5 si ocupa un post caldut timp de un an la o catedra unde isi arata nepriceperea.
In momentul de fata, in invatamant, profesorii nu sunt nicidecum dintre cei care chiar isi doreau sa practice aceasta meserie. Locurile sunt ocupate de altii care nu si-au gasit un loc de munca si merg an de an sa sustina acest examen. Iau o nota, de multe ori sub 7,00 si obtin un post de suplinitor calificat sau chiar necalificat. Anul urmator o iau de la capat, sperand sa-si mai prelungeasca sederea in sistem cu inca un an. Daca directorii ii agreeaza, le mai acorda maxim 3 ani de continuitate in aceeasi scoala.
Imi amintesc scenele tipice din facultate, atunci cand profesorii nostri ne intrebau cine vrea sa lucreze la catedra. Aproape nimeni nu indraznea sa ridice mana. Multi aspirau la cariere in comunicare, relatii publice si domenii banoase care nu aveau nimic de-a face (sau aveau prea putin) cu ce se studia pe-acolo.
Simulacru de educatie
Din aceasta perspectiva, nu e de mirare ca in invatamant s-au aci