Oamenii de ştiinţă afirmă că, prin simpla clătire a gurii cu un lichid ce conţine hidraţi de carbon (carbohidraţi), performanţele sportive pot fi îmbunătăţite semnificativ, scrie maxisciences.com. Sursa: Adi Pîclișan
Cercetătorii de la Universitatea din Birmingham consideră că această descoperiere este majoră deoarece, în acest context, sportivii nu ar mai trebui să înghită apa pe care o beau în timpul competiţiilor.
Reţeta funcţionează mai ales în cadrul probelor sportive care necesită efort fizic crescut şi un grad ridicat de rezistenţă, precum maratonul sau cursele de ciclism.
Simpla clătire a gurii sporeşte performanţele sportive, spun specialiştii, întrucât creierul detectează băutura încă din clipa în care aceasta intră în contact cu papilele gustative. Odată ajuns în gură, lichidul trimite muşchilor informaţii cu privire la sosirea unei surse de energie. Efectele secundare observate în mod obişnuit în cazul consumului de zahăr, cum ar fi crampele, dispar.
Cu toate acestea, specialiştii spun că este necesară o atenţie sporită pentru alegerea băuturii energizante, ai cărei carbohidraţii trebuie să fie naturali. În cazul în care conţine hidraţi de carbon sintetici, metoda nu are niciun efect.
Sursa zilnică de vitalitate
Carbohidraţii sunt sursa de energie preferată a corpului. Aceştia sunt compuşi organici ce conţin carbon, oxigen si hidrogen. Sistemul digestiv descompune carbohidraţii în glucoză (zahărul din sange) care este transportată de sânge în ficat şi muşchi sub formă de glicogen.
Carbohidraţii se regăsesc din abundenţă în alimentaţia zilnică, însă, cea mai bogată sursă naturală de carbohidraţi complecşi continuă să rămână amidonul din plante.
Alimentele cu cel mai ridicat conţinut de carbohidraţi sunt cerealele, făinoasele şi legumele.
Majoritatea nutriţio