Chiar dacă s-ar crea premisele pentru atragerea de investitori, analiştii sunt sceptici în ceea ce priveşte puterea guvernului de a lua o astfel de decizie.
Deşi reducerea cotei unice este considerată una dintre cele mai semnificative măsuri ale guvernului Boc, analiştii nu au convingerea că autorităţile române au puterea să ia o astfel de măsură.
"E o gândire frumoasă pe termen lung, dar noi nu avem resurse pe termen scurt", spune analistul Bogdan Baltazar. Potrivit lui, anul acesta ţinta de deficit e de 6,8%, iar în 2011 va fi de 4,4% din PIB, iar o reducere a cotei unice lasă o gaură de vreo două puncte procentuale din PIB.
Totuşi, analistul consideră că reducerea cotei unice la 10%, aşa cum a prezentat astăzi EVZ, citând surse din coaliţie, "e o măsură de viitor, dar eu, personal, nu cred că se poate face acum". El susţine că guvernul ar trebui să se axeze anul viitor pe reducerea sistemului bugetar prin reducerea numărului de angajaţi cu 150.000-200.000 de oameni şi pe simplificarea birocraţiei.
Instabilitate fiscală
Potrivit economistului-şef al BCR, Lucian Anghel, măsurile fiscale trebuie să aibă şi un orizont de timp.
"E foarte important pentru mediul de afaceri să ştie că o taxă importantă va avea nivelul X pe o perioadă de cinci ani, spre exemplu", spune Anghel. Potrivit lui, o reducere a cotei unice pune România din nou pe harta investitorilor, după ce majorarea TVA la 24% a făcut ca o parte dintre firme să plece în Bulgaria, unde cota e de 10%, TVA e mai mic, forţa de muncă - mai ieftină, iar sistemul fiscal - mult mai relaxat.
Şi Răzvan Orăşanu, fost preşedinte al AVAS, crede că orice modificare de taxe şi impozite trebuie făcută cu cel puţin 6 luni înainte de intrarea în vigoare. De aceeaşi părere este şi Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri