Atitudinea autorităţilor române faţă de recentul Raport, publicat de Comisia Europeană, despre funcţionarea sistemului judiciar, anticorupţie, în general, despre calitatea statului de drept în România a fost aceea a vinovatului scorţos care spune celor din jur că va face tot cum vrea el.
Mai mult, aceleaşi autorităţi se socot ele însele victime ale „nedreptăţilor" cu care i-ar trata nu numai Comisia Europeană, ci şi statele membre ale Uniunii Europene. Curând, probabil, vom auzi vocile aceloraşi autorităţi, spunând că oarecare „agenturi străine" ar intenţiona să oprească accesul românilor în Spaţiul Schengen, absorbţia fondurilor europene, intrarea în Euroland şi chiar să conteste seriozitatea şi determinarea statului român de a mai fi membru al Uniunii Europene.
Ciudat este că o dezbatere de substanţă asupra concluziilor respectivului Raport a fost evitată de autorităţile române. Deşi efectele deficienţelor semnalate de Comisia Europeană sunt simţite de cetăţeni, aceştia au lipsit totalmente din decor. Într-o manieră aparţinând primitivismului manipulării şi dezinformării, cetăţenilor li s-au oferit meniuri DD, aproape la fel ca în campaniile electorale de anul trecut, însoţite de ingredientele fricii, de neprietenia străinilor şi spaimele prelungite ale crizei economice.
Acest comportament al autorităţilor noastre indică eludarea obligaţiei lor principale, aceea de a oferi cetăţenilor bunurile publice absolut necesare funcţionării societăţii, dar şi eschivarea faţă de datoria de a da seamă permanent celor care i-au mandatat, democratic, cu funcţiile publice de mare răspundere în stat.
Se constată că cetăţenii români nu află răspunsuri de la propriile autorităţi şi de la politicienii români la cauzele puţinelor progrese în domeniul reformei justiţiei, după iulie 2009, de ce se menţine o eficienţă slabă a procedurilor ce obstrucţionează consecv