Schimbul recent de spioni dintre Rusia şi Statele Unite pare să demonstreze că „resetarea" relaţiilor dintre cele două ţări a funcţionat. În schimb, până acum, Rusia a făcut prea puţin pentru „a reseta" relaţiile sale cu Japonia. Aceasta nu este doar o oportunitate pierdută, având în vedere nevoia Rusiei de a-şi moderniza economia, dar şi o gravă eroare strategică, având în vedere îngrijorarea tot mai mare a Rusiei privind ambiţiile Chinei din Asia, care includ provinciile siberiene slab populate ale Rusiei.
În aprilie, marina Chinei a efectuat exerciţii militare în apropierea Japoniei, flota numărul 91.756, recunoscută drept una dintre cele mai bune ale sale, a efectuat un exerciţiu de incendiu real în Marea Chinei de Est, în largul coastei din provincia Zhejiang, şi un training de interceptare a rachetelor cu navele noi. Obiectivele Chinei par să fi fost consolidarea capacităţilor operaţionale ale marinei sale, în special în termeni de bruiaj şi de război electronic, precum şi testarea capabilităţilor sale reunite cu forţele aeriene chineze.
Poate mai important, chinezii par să aibă intenţia de a trimite un semnal de avertizare foţelor navele ale Statelor Unite ale Americii şi Coreii de Sud, pe măsură ce manevrele lor comune în Marea Galbenă se apropie. Dar, de asemenea, China a trimis un semnal puternic pentru Japonia şi Rusia.
Guvernul Japoniei ar trebui, desigur, să urmărească îndeaproape armata Chinei. În schimb, actuala administraţie japoneză plănuieşte să îl trimită pe fostul preşedinte al sogo-shosha (un conglomerat de companii comerciale) ca ambasador în China - respectiv un om ale cărui interese în China ar putea fi comerciale mai degrabă decât de securitate naţională.
Între timp, Rusia abia acum începe să realizeze că trebuie să fie proactivă în protejarea intereselor sale naţionale de securitate în regiunea Pacificului. Problema