Ziarul "Curentul"a publicat în ultimul timp o serie de articole despre ziariştii, analiştii şi politicienii de pe statele de plată ale trustului mediatic al lui Sorin Ovidiu Vîntu.
Rezultă din aceste articole că, pentru editorialele publicate şi pentru apariţiile televizate, personaje cu noscute ale lumii româneşti - ca politicienii Silviu Prigoană, Adriana şi Claudiu Săftoiu, Mădălin Voicu, Cătălin Avramescu, Victor Ciorbea, jurnaliştii Dan Turturică, Cristian Tudor Popescu, Grigore Cartianu, Cornel Nistorescu, Doru Buşcu, Victor Ciutacu, Emil Hurezeanu, Corina Dră go tescu, Liviu Mihaiu, precum şi alte personalităţi ca Mircea Dinescu, Alex Stoenescu, Iosif Boda, Adrian Păunescu (ca să-i menţionez doar pe cei mai cunoscuţi dintr-o cohortă întreagă) - au primit sume de bani considerabile pentru prestaţiile lor din ultimii ani.
Pentru omul obişnuit, aceste sume sunt şocante: ele merg, în unele cazuri, până la zeci şi chiar sute de mii de euro pe an. Nimeni nu se indignează că un fotbalist cunoscut sau un cântăreţ câştigă mult mai mult, dar dacă vine vorba de jurnalişti, ideea că "s-au vândut pe bani mulţi" îţi vine imediat în minte.
Un fotbalist nu e imediat etichetat ca "jigodie ordinară" dacă are un câştig cât sute şi mii de salariaţi la un loc, dar dacă un ziarist o face, devine imediat suspect.
Nu scriu acest articol, deci, ca să-i încriminez neapărat, la rândul meu, pe cei în cauză, ci pentru că serialul din "Curentul" pune într-adevăr nişte probleme de etică a participării formatorilor de opinie la viaţa publică şi ridică nişte întrebări.
Între cei care apar pe statele de plată ale trustului Realitatea Media sunt oameni de calitate morală diversă, iar prezenţa lor în presa controlată de Vîntu are explicaţii diverse. Sunt, de fapt, cazuri individuale, fiecare interesant în felul său.
Înainte să discută