Băncile sunt ţinte sigure pentru spărgători în lipsa sistemelor de siguranţă. Multe dintre filiale şi sucursale nu respectă un nivel minim de securitate, dar nici nu se sfiesc de amenzile poliţiştilor. Situaţia e valabilă atât în Timişoara, cât şi în Arad, Reşiţa şi Oradea.
În plină criză economică, cu o creştere a infracţionalităţii, băncile din Timişoara sunt atât în atenţia oamenilor legii, cât şi a infractorilor. Ţinând cont de jafurile şi tâlhăriile din ultimele luni, când spărgătorii s-au făcut nevăzuţi cu zeci de mii de lei, organele de poliţie au declanşat o serie de verificări lunare.
EXCLUSIV A fost iertat de bancă după ce a luat credit cu buletin fals pentru fratele bolnav de cancer
Procesul pensionarului James Bond cu 12 buletine false este blocat de băncile ţepuite cu 250.000 de euro
Încă de la începutul anului, rezultatele controalelor au fost dezastruoase: angajaţii lasă peste noapte obiecte de valoare la vedere, camerele de supraveghere nu funcţionează sau înregistrările sunt şterse periodic, ATM-urile nu sunt securizate, în timp ce angajaţii nu ştiu cum să reacţioneze în situaţii de criză.
„Una dintre priorităţi a fost să le reamintim bancherilor că unităţile lor sunt vulnerabile. Din păcate, legea nu prevede dotări standard, astfel că lucrurile sunt interpretate. Noi înţelegem că banii sunt asiguraţi de firme de specialitate, dar pot exista victime în timpul spargerilor”, a spus Marinela Apostolache, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliţie Timiş.
175 de bănăţeni trimişi în judecată pentru că au înşelat BCR cu trei milioane de euro
Niciun evazionist fiscal în Timişoara: 600 de persoane au scăpat de dosarele penale în ultimii cinci ani
Situaţia este asemănătoare şi în judeţele vecine. În plus, tot din cauza legii, amenzile maxime pe care le pot emite poliţiştii sunt de aproximativ 1