Zoom Roşu în China şi India
Dacă în cultura vestică roşul a fost o culoare exclusă din paleta cromatică purtată la nuntă, fiind asociat cu prostituatele, în cultura chineză el simbolizează pasiunea. Multe rochii de nuntă din China, India (sari) şi Vietnam sunt roşii, culoarea tradiţională a norocului. Miresele Chinei moderne au găsit o metodă de a împăca tradiţia estică cu cea vestică. Ele poartă rochii de nuntă de culoare albă, iar mai apoi roşii la ceremonia oficială a ceaiului. În India sari-ul tradiţional de nuntă e colorat în roşu (foto jos) sau galben, iar multe dintre miresele vestice indiene îl poartă încă în astfel de ocazii.
De la Regina Victoria a Angliei şi până astăzi, candidatele la măritiş au visat la rochia albă de mireasă cu mult înainte ca evenimentul să aibă loc. Nici nu gândea conservatoarea suverană britanică că va impune o modă pe care nici Coco Chanel n-a îndrăznit să o schimbe.
Albul a fost acceptat ca fiind culoarea tradiţională a miresei, dar rochia de nuntă nu a fost întotdeauna albă, scrie englezul Kelsey McIntyre în Istoria rochiei albe. Potrivit aceleiaşi surse, căsătoria Reginei Victoria cu vărul său, Albert de Saxa-Coburg, celebrată în 1840, a impus moda rochiei albe. În revista Godey’s Lady’s Book, din 1849, se preciza că albul este emblema purităţii fetei şi ideea rochiei albe încolţeşte în mintea ei încă din copilărie.
Există chiar şi un vechi poem potrivit căruia alegerea culorii rochiei de nuntă influenţează viitorul. Astfel, „mărită-te în alb şi vei face cele mai bune alegeri, mărită-te în gri şi vei pleca departe, mărită-te în negru şi-ţi vei dori să nu fi făcut acest pas, mărită-te în roşu şi-ţi vei dori să mori, mărită-te în albastru şi vei fi întotdeauna sinceră, mărită-te în haine de nuanţa perlei şi vei trăi furtunos, mărită-te în verde şi-ţi va fi ruşine să fii văzută, mărită-te în galben şi-ţ