Nici unul din cei patru bărbaţi n-ar prea vrea să vorbească despre fapta lor. Nu li se pare nimic ieşit din comun şi, chit că-s bărbaţi în toată firea, parcă se ruşinează când sunt rugaţi să spună cum au salvat o viaţă.
Unul şi-a luat drujba în mână şi a început să-i cureţe lanţul, poate-poate scapă de corvoadă. "Da' ce să caute un ţâgan ca mine în ziar, doamnă? Or vorbi românii...", s-a eschivat un altul. Ţigani sau români, oameni obişnuiţi, dar cu suflet mare, toţi patru consideră că n-au făcut nimic mai mult decât oricare altul aflat în situaţia lor...
O zi de lucru
Ziua de miercuri, 14 iulie, a început ca oricare alta pentru inginerul Paul Mureşan şi membrii uneia din echipele de toaletare ale RER Ecologic Service: Viorel Bere, Balasz Gyula şi Petru Varga. Urmărind graficul toaletărilor de arbori din oraş, în ziua respectivă, au ajuns şi pe strada Aluminei, unde locatarii se temeau că nişte arbori uscaţi ar putea să cadă peste ei.
Se anunţa o operaţiune de rutină: de jos, Gyula, care e şi şoferul echipei, direcţiona braţul telescopic al automacaralei pe care era urcat drujbistul Viorel, iar Petru, muncitor necalificat, tot de jos, urmărea fiecare creangă căzută, ca să le adune şi să lase locul curat.
În timp ce tăia ramurile, lui Viorel i s-a părut că aude un strigăt. "Am crezut că e o păpuşă de jucărie, aşa se auzea", îşi aminteşte el. Când însă strigătul s-a transformat în geamăt, bărbatul s-a oprit din lucru şi a aruncat o privire mai atentă spre blocurile din jur. Atunci a observat, într-un balcon de la etajul I, o femeie căzută pe jos. Era pe burtă şi părea că vrea să se ridice, însă mâinile şi picioarele nu-i dădeau ascultare.
Fără ezitare
"Viorel m-a strigat şi mi-a zis ce vedea. Un tânăr care stătea în aceeaşi scară a încercat să intre în apartament, dar uşa era închisă", povesteşte Paul (foto). Aşa că altă soluţie