Câteva sute de tineri cu probleme, asistaţi de SOS Satele Copiilor din România, vor primi câte 2.000 de euro de la o fundaţie daneză pentru a deveni mici întreprinzători. Sursa: ADRIAN SCUTARIU
Au trăit câţiva ani, unii chiar şi 20, într-una din comunităţile deschise de SOS Satele Copiilor, pentru că familia nu le-a putut oferi un trai decent.
Unii au absolvit un master, însă majoritatea celor care ies din comunitate au reuşit să obţină cel mult o diplomă de liceu sau de şcoală profesională. Ceea ce nu le garantează că vor putea ieşi de sub eticheta de asistaţi şi că vor putea trăi pe picioarele lor.
Cei aproximativ 1.000 de copii sau tineri aflaţi în grija specialiştilor SOS din Bucureşti, Hemeiuş şi Cisnădie, în satele special construite pentru ei sau în propriile familii afectate de sărăcie, au acum o şansă în plus.
Pentru 300 dintre ei, Fundaţia daneză Velux oferă microgranturi de câte 2.000 de euro, în special pentru a-i sprijini să pună pe picioare o microafacere. Suma nu e foarte mare, însă aproape se dublează la ieşirea din programul SOS: fiecare tânăr primeşte şi de la sponsori o sumă de bani, ca dar de "viaţă nouă".
O şansă la independenţă
"Banii vor veni în decursul a trei ani, iar suma totală se ridică la 700.000 de euro. Ei sunt meniţi să ajute familiile în dificultate şi tinerii care sunt în grija SOS Satele Copiilor, dar şi în evidenţele direcţiilor de asistenţă socială. Aceştia pot aplica la minigranturile de 2.000 de euro completând un formular", explică managerul proiectului, Marcela Biliuţă.
Ea spune că, deşi suma nu este una foarte mare, este "potrivită" pentru oameni care sunt la început şi nu au experienţă antreprenorială.
"Încercăm să-i rupem de sistemul social şi să-i învăţăm cum să gândească o idee de afaceri pe termen lung", explică managerul.
@N