Intervenţii chirurgicale efectuate de robotul dirijat de chirurg nu mai sunt o noutate. Dar un robot care operează fără a fi asistat de un medic sau de un alt specialist este o premieră. Este o imagine reală, deşi pare decupată dintr-un film science fiction, realizată de cercetătorii de la Universitatea Duke din SUA.
Potrivit site-ului acestei universităţi americane, bioinginerii au creat un robot capabil să localizeze singur o leziune şi să ghideze un dispozitiv pentru a preleva diferite eşantioane. Această succesiune de etape are loc în aceeaşi intervenţie, fără a fi necesară prezenţa medicului. Cercetătorii americani speră ca aceste experimente să permită, în curând, roboţilor să efectueze intervenţii chirurgicale simple, dar într-o manieră autonomă.
Liang Kaichen, absolvent al Universităţii Duke, membru al echipei care a pus la punct acest robot, oferă amănunte. Astfel, spune acesta, la începutul lui 2010, robotul, dirijat de o inteligenţă artificială, poate de unul singur să localizeze chisturi. Demonstraţia a fost efectuată prin simulări pe organe umane, indicând un grad mare de precizie din partea robotului-chirurg. Liang Kaichen mai adaugă că recent cercetătorii de la Duke au reuşit să facă robotul să adune eşantioane de testut de prostată din opt locuri diferite.
Robotul botezat Biopsy a ajuns la această performanţă datorită imaginilor 3D şi tehnologiei cu ultrasunete pentru mişcările efectuate. Ultrasunetele joacă rolul de "ochi" ai robotului. Chirurgul-robot foloseşte datele colectate prin imaginile tridimensionale şi în funcţie de acestea trimite comenzi mâinilor lui. Astfel, mâinile mecanice ale robotului examinează leziunile, având capacitatea de a culege eşantioane. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Duke, robotul-chirurg de ultimă generaţie, fără asistenţa medicului, a atins o rată de reuşită de aprox