Pe lângă disponibilizarea a cel puţin 89.000 de salariaţi din sectorul de stat în 2010-2011, guvernul s-a angajat în faţa FMI la o serie de alte măsuri dure.
Astfel, pensiile vor fi menţinute îngheţate, urmând ca dispoziţiile privind indexarea pensiilor să fie aplicate din 2012. De asemenea, al 13-lea salariu, primele de vacanţă şi subvenţiile la încălzire vor fi eliminate, conform scrisorii de intenţie la acordul stand-by, prezentată de Mediafax.
Pe de altă parte, executivul s-a angajat că va reveni asupra măsurii de reducere cu 25% a salariilor angajaţilor BNR, Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
"Suntem angajaţi să anulăm iniţitivele legislative recente care în mod necugetat încalcă independenţa băncii centrale şi autorităţilor de reglementare din domeniul financiar nebancar", se arată în documentul citat.
Impozite pe averile mari
Cabinetul condus de Emil Boc s-a angajat totodată să crească nivelul de contribuţie la sistemul de pensii private, în 2011, de la 2,5% la 3%.
De asemenea, va revizui, până la sfârşitul acestui an, Codul Muncii şi alte legi privind piaţa muncii, inclusiv pentru a "îmbunătăţi" cadrul de negociere a salariilor. În ceea ce priveşte sistemul de taxare, guvernul a promis FMI că, până la jumătatea lunii august, va elabora, cu asistenţa Fondului, o ordonanţă pentru impozitarea averilor mari ale persoanelor fizice.
Reforma sistemului de taxare a averilor mari va fi încheiată până la 30 noiembrie 2010. În plus, va extinde criteriile de definire a venitului impozabil, astfel încât să fie taxate toate câştigurile provenind din surse pentru care nu sunt acceptate scutiri.
De asemenea, ordonanţa de urgenţă privind contractele de credite pentru populaţ