Răzvan Paşol: În caz de suprasubscriere, vom majora valoarea ofertei
Oferta Publică Iniţială (IPO) derulată de fondul de învestiţii iFond Financial a strâns 1,8 milioane de lei de la investitori, fiind subscrisă în proporţie de 90%, cu mai puţin de o săptămână înaintea închiderii perioadei de participare. Brokerii spun că există bani şi interes în piaţă pentru IPO-uri, în ciuda rulajelor mici de pe Bursă.
Fondul închis de investiţii iFond Financial, administrat de societatea Intercapital Investment Management, şi-a propus să atragă de la investitori 2 mil. lei prin intermediul unui IPO derulat în perioada cuprinsă între 22 iulie şi 11 august. Astfel, au fost puse în vânzare 10.000 de unităţi de fond în valoare nominală de 200 lei.
Deşi nu este nici pe departe finalizată, oferta a înregistrat cel mai mare grad de subscriere din istoria recentă a Bursei. Doar Transgaz a mai reuşit ca în mai puţin de 9 zile să strângă un grad de subscriere superior, însă perioada de derulare a ofertei Transgaz a fost mai redusă, aceasta depăşind pragul de subscriere de 100% abia cu trei zile înainte de închidere. Investitorii au subscris până la final de peste 28 de ori valoarea ofertei, un nivel record. Principala atracţie în cadrul ofertei Transgaz a fost preţul mic la care s-a derulat oferta dacă se luau în calcul multiplii de la acea vreme. iFond, pe de altă parte, a reuşit să atragă investitorii prin faptul că investeşte jumătate din bani în acţiuni ale Fondului Proprietatea (FP), una dintre cele mai bogate companii din economie, care urmează să fie listată la Bursa de Valori Bucureşti.
"Oferta iFond este un semnal pentru emitenţi că există bani în piaţă în ciuda rulajului scăzut pe Bursă şi o lecţie că piaţa de capital poate fi folosită drept mijloc de finanţare", a spus Lucian Isac, directorul general al societăţii de brokeraj Estinvest.
FP d