Preşedintele Băsescu vrea disponibilizări mai mari în sectorul bugetar, Emil Boc se pregăteşte să îngheţe pensiile şi să anuleze subvenţiile la căldură. Şi totuşi, efectele sunt incerte.
În timp ce alte state culeg roadele măsurilor anticriză luate până acum, guvernul român îşi asumă tot mai multe noi măsuri de restructurare. Cu cel puţin 74.000 de bugetari pe lista disponibilizărilor în acest an, pensii ce vor fi îngheţate în 2011, subvenţii la căldură întrerupte, inflaţie ce va urca la 8% la finele anului, tabloul economiei locale este departe de a fi unul colorat.
2011, mai rău ca 2010?
În acest caz, pentru unii în 2011 ar putea fi chiar mai rău decât în acest an, cu atât mai mult cu cât nu se ştie dacă executivul va putea îndeplini toate angajamentele luate în faţa Fondului Monetar Internaţional (FMI).
"Lucrurile nu vor putea fi făcute în totalitate, pentru că nu există capacitate administrativă. De aceea, cadrul economic pentru 2011 va fi mult mai rău decât cel prognozat de FMI. Îmi permit să spun chiar că mai rău decât în 2010", ne-a declarat analistul Ilie Şerbănescu. Potrivit acestuia, bugetul pe 2011 va fi construit pe o ţintă nerealistă de creştere economică de 1,5% şi, la fel ca în acest an, guvernul va trebui să înceapă iar să taie, pentru a se încadra în ţinta de deficit de 4,4%.
"Vine marea problemă: de unde? Investiţii în 2010 nu s-au mai făcut, salariile le-au tăiat deja, rămâne tăierea pensiilor, de unde nu vor veni mulţi bani", a spus Şerbănescu.
De altfel, chiar preşedintele Traian Băsescu a afirmat miercuri că "avem un deficit la pensii de 3,7 miliarde de euro. În 2012, deficitul pe legislaţia existentă va fi de 3,6 miliarde pentru pensiile civile, plus 500.000 de euro la pensiile militare". Potrivit acestuia, concedierea a 74.000 de bugetari este insuficientă.
La rândul