Pentru prima oară de când Statele Unite au lansat două bombe atomice asupra Japoniei, în urmă cu 65 de ani, ambasadorul SUA în Japonia participă la ceremonia de comemorare ţinută la Muzeul Memorial al Păcii din Hiroshima.
Până în prezent, ambasadorul SUA a refuzat în fiecare an invitaţia de a participa la comemorarea victimelor, dar anul acesta este diferit. Preşedintele Barack Obama a decis să certifice evenimentul prin prezenţa unui oficial american.
Aşa cum a informat purtătorul de cuvânt al Departamentului de stat, ambasadorul John Roos va fi acolo să-şi "exprime respectul pentru victimele celui De-al Doilea Război Mondial", informează The Wall Street Journal.
Gene Tibbets, fiul pilotului care a aruncat bomba atomică deasupra oraşului Hiroshima, a spus despre decizia administraţiei Obama că reprezintă o "scuză nerostită".
Statele Unite au lansat o bombă atomică asupra oraşului Hiroshima pe 6 august 1945. Cum Japonia a refuzat să capituleze, trei zile mai tarziu, SUA lansa o a doua bombă atomică, asupra oraşului Nagasaki. Pe 15 august, japonezii s-au predat, punând capăt celui mai brutal război din istoria omenirii.
Japonia a rămas singura ţară care a fost atacată cu bombe atomice. Peste 120.000 de persoane au murit pe loc în urma atentatelor, şi probabil tot atâtea persoane au căzut victime expunerii la radiaţii (numărul exact nu va fi niciodată cunoscut). Trebuie remarcat că atunci când preşedintele Harry Truman a luat în calcul posibilitatea de a invada Japonia, în loc de a o bombarda, consilierii săi au estimat că o astfel de acţiune ar avea ca rezultat un milion de victime în rândul americanilor şi cel puţin două milioane în rândul japonezilor.
În ceea ce priveşte evenimentul de astăzi de la Hiroshima, Departamentul de Stat american a declarat că, "în acest moment, am considerat că acesta este ce