Unii bancheri se declară „frustraţi" după ce şeful statului i-a acuzat de ipocrizie şi a sugerat că instituţiile de credit ar fi "dezechilibrat" bugetul al cărui deficit îl finanţează acum.
„Băncile dădeau cu buletinul credite, ei erau avertizaţi de guvernator şi acum dau lecţii la televizor ceea ce e tipul de obrăznicie a celor ce au dezechilibrat bugetul României", a declarat la TVR preşedintele României, Traian Băsescu. Şeful statului spune că avansul economic pe care ţara noastră l-a înregistrat în anii 2007-2008 a fost unul "nesănătos", generat inclusiv de creditele acordate cu uşurinţă de băncile locale.
Preşedintele Traian Băsescu nu este la prima declaraţie de acest tip. "În mine nu mai au un susţinător până nu încep să se mişte, nu reiau creditarea şi nu coboară batjocura din zona dobânzilor", spunea şeful statului în iulie 2009 adică la doar câteva luni după ce îndemna populaţia să ia credite de la bănci pentru că " pe o creştere a creditării sistemul bancar va face şi ajustări ale dobânzilor".
BCR: „Poziţia domnului Presedinte ne face să resimţim o anume frustrare"
Dominic Bruynnsels, preşedintele BCR a replicat însă că "deficitul fiscal e o problema de venituri si de cheltuieli a Guvernului şi nu are nimic de-a face cu băncile. Mai mult, Erste a finanţat acest deficit mai mult decât anul trecut, asa încât poziţia domnului Presedinte ne face să resimţim o anume frustrare". "Politicienii nu ar trebui să uite că noi (nr.băncile) le finanţăm deficitul bugetar", a adăugat el explicând că banca sa este preocupată de problemele cu care se confruntă mulţi dintre clienţii săi corporate. "Nu văd cu au destabilizat băncile bugetul. Noi nu avem acces direct la resursele bugetare şi, spre deosebire de băncile din alte ţări europene, nici nu am beneficiat de vreun ajutor de la stat", a declarat un alt bancher local pentru România Liberă.