Românii care vor să acceseze finanţări nerambursabile de la Uniunea Europeană se lovesc de probleme la tot pasul. De la structurile politizate ale organismelor de implementare cu proceduri birocratizate şi interpretabile până la variaţia cursului de schimb şi lipsa cofinanţării. Din aceste motive, România a accesat, în medie, doar un sfert dintre fondurile alocate de la Bruxelles
România se situează pe penultimul loc în Uniunea Europeană, după Grecia, în ceea ce priveşte valoarea proiectelor selectate pentru obţinerea de fonduri nerambursabile.
EXCLUSIV Riscurile absorbţiei reduse a fondurilor - "Nu mai cereţi bani că oricum nu ştiţi să-i folosiţi"
Mai mult, nu există nicio garanţie că proiectele pentru care s-au semnat deja contracte vor fi şi implementate, iar asta pentru că multe dintre ele nu au înregistrat în ultimele luni niciun progres. Astfel, România riscă să lase neutilizate câteva miliarde de euro din cele puse la dispoziţie de Uniunea Europeană.
Cum au ratat regiunile României banii de la UE :
Ardealul a luat doar 40% fondurile UE pe care le putea folosi
BANAT: Cum au ratat banii UE săracii unei regiuni bogate
Şeful ADR Vest: Dacă 2014 ne prinde tot nepregătiţi vor fi probleme
Orăşele recostruite din bani europeni
Legile proaste şi jocurile de interese au alungat banii de la UE
Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, s-a arătat îngrijorat de absorbţia de către România a fondurilor europene, „care arată foarte rău", în timp ce Andreas Treichl, preşedintele Erste Bank, a catalogat situaţia drept „o ruşine dramatică".
De asemenea, Comisia Europeană atrage atenţia că autorităţile administrative competente din România nu depistează şi nu sancţionează aproape niciun caz de conflict de interese şi nu anulează decât foarte puţine licitaţii privind achiziţii