Via Hotnews.ro aflu că australienii au inclus Cluj-Napoca într-un top 10 al orașelor europene de care ”n-a auzit nimeni”, dar care merită vizitate. Topul a fost realizat de jurnaliștii de la ”The Sidney Morning Herald”, iar la calitățile enumerate pentru această nominalizare sunt incluse cluburile de noapte, Muzeul Etnografic, Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei, Muzeul de Farmacie și Institutul de Speologie ”Emil Racoviță”.
La capitolul atracții mai e trecută posibilitatea de a vizita Munții Apuseni, pentru a-i explora peșterile și viața moților, Festivalul de vin Festivinum (?), precum și faptul că ”este locuit de un număr mare de studenți, care nu pun mare preț pe somn”.
”The Sidney Morning Herald” atașează și un link unde se pot obține mai multe informații despre Cluj – www.romaniatourism.com. De curiozitate, am mers și eu pe acest link, să văd cum e promovat Clujul pentru turiștii străini. La început mi-a sărit în ochi chiar prima fotografie care ilustrează articolul. O fotografie a centrului orașului, cu Piața Unirii, veche de cel puțin 4-5 ani. Vechimea ei nu ar fi fost o problemă, dacă ar mai fi avut, cât de cât, vreo legătură cu realitatea. Însă Piața Unirii a intrat însă într-un proces complet de renovare și reamenajare, astfel încât ceea ce se așteaptă să găsească potențialii turiști străini e complet diferit față de ceea ce vor găsi.
Fotografia de deschidere nu e, însă, singura care necesită actualizare urgentă. Cele mai multe dintre exponatele lnstitutului de Speologie ”Emil Racoviță”, la care face referire site-ul și care e recomandat și de către publicația australiană, nu se mai găsesc la sediul instituției de pe strada Clinicilor, ci pe strada Sextil Pușcariu, amenajat, de câțiva ani buni, în fosta închisoare medievală a Clujului.
Diferențe esențiale există și la capitolul ”galerii de artă”, multe dintre ele închise în