Pe fondul crizei, din ce în ce mai puţini absolvenţi de liceu merg la universităţile din străinătate şi aleg facultăţile din ţară. În timp ce un student cheltuie în România cam 15.500 de lei pe an, în Anglia plăteşte peste 27.000 de lei pentru a se întreţine.
Anca Banea şi Cristina Bercaru au absolvit în urmă cu doi ani Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”. Tinerele, foste colege de clasă, au luat drumuri diferite la sfârşitul liceului. În timp ce Anca a intrat la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative în Bucureşti, Cristina a ales facultatea de Farmacie din Nottingham, Anglia.
„Afară” e mai „cool”
Când vorbesc despre structura programei din facultăţile în care învaţă, fetele remarcă în primul rând calitatea învăţământului din străinătate, incomparabil mai bună decât în România.
Anca a preferat să locuiască, la Bucureşti, singură într-o garsonieră. Plăteşte 9.600 lei anual şi se bucură de tot confortul necesar. În schimb, Cristina dă, la Nottingham, aproape dublu: 15.000 de lei pe an pentru camera în care locuieşte, ea stând în apartament cu încă două tinere, singura încăpere la comun fiind bucătăria.
Şi costurile întreţinerii într-un an de zile sunt diferite. Studenta din ţară se bucură de pachetele săptămânale pe care le primeşte de acasă şi cheltuie în plus cam 4.500 de lei. În cazul Cristinei însă, nici nu poate fi vorba despre ajutorul părinţilor. Ea trebuie să-şi cumpere tot ceea ce are nevoie, ajungând la 10.000 de lei.
Ancăi, la Bucureşti, îi este foarte greu să îşi procure cărţile necesare la cursuri, deoarece la bibliotecă sunt foarte puţine sau deloc. De aceea, trebuie să le cumpere, dând anual aproximativ 1.000 de lei pe ele.
În Nottingham însă, sunt două biblioteci numai ale facultăţii, în care se găsesc toate cărţile de specialitate cerute de către profesori.
„Doar în cazuri extreme eş