În prezent există şase programe funcţionale privind schimbul de forţă de muncă, încheiate cu Franţa, Germania, respectiv Elveţia. Piaţa europeană a muncii, încă "zgârcită" cu românii, oferă totuşi câteva portiţe spre ţări considerate în general puţin accesibile. Sursa: REUTERS
Astfel, românii pot munci fără oprelişti, în anumite domenii, în Germania. De asemenea, pot alege să meargă ca stagiari în Franţa şi Elveţia, în baza acordurilor bilaterale semnate de ţara noastră cu aceste state, fără a fi împiedicaţi de restricţiile impuse pe piaţa muncii.
În total, în prezent sunt funcţionale şase acorduri/programe: patru cu statul german, pentru trimiterea de personal din întreprinderile cu sediul pe teritoriul României pentru a activa pe bază de contracte de lucrări, pe ocuparea forţei de muncă pentru ridicarea cunoştinţelor profesionale şi de limbă, privind personalul muncitor oaspete şi lucrătorii sezonieri români. Acestora li se adaugă un acord cu Franţa şi unul cu Elveţia, ambele vizând schimbul de stagiari.
Unele acorduri nu s-au aplicat niciodată
Statul român a semnat astfel de acorduri cu mai multe state, însă unele nu s-au aplicat niciodată, altele au fost anulate de liberalizarea pieţei muncii. Astfel, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), "în perioada de preaderare a României la Uniunea Europeană au fost încheiate acorduri bilaterale privind schimbul de forţă de muncă cu Germania, Spania, Franţa, Elveţia, Ungaria, Luxemburg, Italia, Portugalia, Liban".
Tratatul de aderare a ţării noastre la Uniunea Europeană prevede totuşi că se pot menţine în practică aceste acorduri, respectând dreptul statelor membre mai vechi de a impune restricţii pentru muncitorii români "până la expirarea unei perioade de cinci ani după data aderării", susţin specialiştii ANOFM.
Germania: ma