Într-o scrisoare către Alianţa Civică a Romilor, secretarul de stat francez Pierre Lellouche explică distrugerea taberelor de romi prin nevoia de a-i proteja. Sursa: REUTERS
La începutul lunii septembrie, mai multe comunităţi sărace de romi din România îl vor primi în sânul lor pe avocatul mişcării de rezistenţă franceză în faţa taberelor instalate de romi, secretarul de stat pe afaceri europene Pierre Lellouche.
Într-o scrisoare trimisă Alianţei Civice a Romilor din România (ACRR), acesta a dat promisiuni că va veni într-o vizită în toamnă, ca răspuns la invitaţia ACRR de a vedea şi condiţiile în care romii trăiesc în ţara noastră.
Între timp însă, campania autorităţilor franceze de demolare a taberelor va continua, în ciuda faptului că liderii romilor autohtoni au pus semnul egal între aceste activităţi şi rasism. Motivul: Lellouche spune că "nu poate accepta ca în sânul acestor populaţii, multe persoane, care se numără deseori printre cele mai vulnerabile categorii (femei, copii, vârstnici), să fie, dintr-o înclinaţie veritabilă către principiul liberei circulaţii a cetăţenilor europeni, victime ale traficului de fiinţe umane, exploatate, forţate să cerşească, să se prostitueze sau să comită infracţiuni de toate felurile, cum constat că se întâmplă din ce în ce mai mult pe teritoriul francez".
În plus, oficialul francez respinge acuzaţiile transmise de directorul ACRR, David Mark, în scrisoarea primită, prin care acţiunile Franţei de demolare a taberelor şi încercările de expulzare a romilor în România au fost catalogate ca "măsuri discriminatorii", care "accentuează rasismul". Ba din contră, creează Franţei o imagine de "ţară a drepturilor omului".
"Ostracizarea şi stigmatizarea nu duc nicăieri şi nu ar trebui să servească drept alibi pentru a nu face nimic în faţa încălcării flagrante a drepturilor omulu