Ministerul Muncii va primi, la rectificarea bugetară, 4,36 miliarde de lei pentru a asigura plata pensiilor, a ajutoarelor de şomaj, a alocaţiilor pentru copii, dar şi a altor indemnizaţii. Sursa: VLAD STĂNESCU
Speriaţi de spectrul sumbru al unor posibile proteste ale unei populaţii tot mai sărace, guvernanţii decid să dea cei mai mulţi bani pentru asistenţă socială. Astfel, ei încearcă să cârpească bugetul şi să înăbuşe intenţiile de declanşare a unor "conflicte sociale".
Ministerul Muncii va primi 4,36 miliarde de lei pentru pensii, şomeri, alocaţii pentru copii, drepturile persoanelor cu handicap, alocaţii familiale, indemnizaţii reparatorii, pentru creşterea copilului şi alte ajutoare sociale, potrivit proiectului primei rectificări bugetare din acest an.
Realitatea bate prognoza
La fel ca la ultimele rectificări bugetare, Ministerul Muncii a fost favorizat la capitolul bani în plus, deoarece efectele crizei economice sunt resimţite cel mai puternic de către persoanele asis tate social de stat. Astfel, guvernul va direcţiona 1,1 miliarde de lei către bugetul de şomaj, pentru a acoperi cheltuielile cu noii şomeri.
Va fi suplimentat şi bugetul asigurărilor sociale pentru a asigura plata pensiilor şi a prestaţiilor sociale. Motivul: "realitatea a depăşit prognozele".
"Noi am avut un buget bazat pe un număr mediu de şomeri calculaţi de la începutul anului, mizând şi pe o uşoară creştere economică. Însă am făcut o prognoză care nu s-a potrivit cu realitatea. Noile prognoze au arătat că, până la sfârşitul lui 2010, vom avea nevoie de mai mulţi bani, nu numai pentru a asigura plata indemnizaţiilor de şomaj, dar şi ca să plătim toate contribuţiile sociale şi transferurile către instituţiile care împart banii, cum e Poşta", a explicat necesitatea rectificării preşedintele Agenţiei Naţionale pentru ocupa