Aproximativ 150 de persoane fără posibilităţi materiale vor putea face un master de economie socială pe locuri plătite cu bani europeni, în patru universităţi din ţară. Sursa: CODRIN PRISECARU
Patru universităţi vor începe în această toamnă un program de master în domeniul economiei sociale, în cadrul unui proiect al Ministerului Muncii, finanţat din Fondul Social European.
Ministerul va subvenţiona timp de doi ani, din bani europeni, şcolarizarea pentru 150 de locuri la Universitatea Creştină "Dimitrie Cantemir", din Bucureşti, Universitatea "Babeş-Bolyai", din Cluj, Universitatea de Vest, din Timişoara, şi Universitatea din Oradea.
Concret, persoanele vulnerabile pot învăţa cum să-şi deschidă o între prindere socială. Universităţile au scos la concurs şi locuri cu taxă, cele mai multe ajungând la aproximativ 1.000 de euro.
Reprezentanţii direcţiei de incluziune socială din Ministerul Muncii, care au lucrat la acest proiect, susţin că este un "model inovator" pe care îl aduc în România, în condiţiile în care cele mai multe state europene, în special cele vechi, au dezvoltat sistemul de economie socială de mulţi ani.
"Vrem să creăm nişte competenţe în acest domeniu nou pentru ţara noastră, iar la finalul acestui program de master să poată fi create trei întreprinderi sociale, fiind alese cele mai bune idei de afaceri ale celor 150 de absolvenţi. Cei trei candidaţi selectaţi vor primi şi un premiu, o sumă de bani, ne gândim la 50.000 de euro, ca să putem asigura sustenabilitatea pe cinci ani, însă trebuie să analizăm bine bugetul", au explicat specialiştii direcţiei.
Cursurile încep la 1 octombrie
Astfel, ministerul subvenţionează 50 de locuri la Universitatea de Vest, din Timişoara, 40 de locuri la Universitatea "Babeş- Bolyai", din Cluj-Napoca, şi câte 30 de locuri la Universitatea "Di