Oricat ar parea de ciudat, unele alimente anuleaza efectul medicamentelor sau, in cel mai fericit caz, le scad eficacitatea. In multe cazuri, interactiunea dintre alimente si medicamente poate avea consecinte grave.
Alimentele pot sa intarzie sau sa amane absorbtia unor medicamente. Uneori, alimentele modifica pH-ul continutului tubului gastro-intestinal, ceea ce atrage dupa sine schimbarea ratei de dizolvare si absorbtie a medicamentului.
Consumul excesiv de spanac, broccoli sau legume cu frunze verzi poate interactiona cu medicamentele anticoagulante. Legumele cu frunze verzi contin vitamina K, cunoscuta pentru proprietatea ei de a favoriza coagularea sangelui. Din acest motiv, legumele cu frunze verzi pot anula efectul medicamentelor.
Grepfrutul
Multe femei care iau pilule contraceptive urmeaza si cure de slabire sau de intretinere a siluetei, regimuri in care pot sa includa si renumitul fruct pentru slabire: grepfrutul. Dar oare stiati ca acesta interactioneaza cu efectul contraceptivelor? Grepfrutul contine o serie de elemente care influenteaza modul de asimilare al unor substante, printre care se numara si estrogenul, unul dintre hormonii feminini.
Sucul de grepfrut (si fructul) are capacitatea de a creste biodisponibilitatea acestui hormon, aparand efecte adverse in cadrul administrarii de contraceptive orale. Medicii recomanda cel mult un pahar de suc de grepfrut pe zi.
"Grepfrutul interactioneaza cu peste 200 de medicamente", a declarat, pentru Ziare.com, medicul nutritionist Alexandra Popa. Nu ar trebui sa consumam acest fruct in cazul in care urmam un tratament cu antidepresive, antialergice, antivirale, pentru maladii cardiace, epilepsie, disfunctii erectile, antibiotice, anticonceptionale, astm si cancer. Problema este ca efectul grepfrut-ului dureaza pana la trei zile, ceea ce inseam