Cei care nu vor să mai aibă grija facturilor la utilităţi trebuie să facă o investiţie de aproape 18.000 de euro. Sursa: SHUTTERSTOCK
Cum poţi uita de căderile de tensiune care ţi-au distrus electrocasnicele, să ai apă caldă non-stop la discreţie fără să-ţi fie frică de faptul că mâine se va opri? Îţi faci o casă independentă energetic. Te costă în jur de 18.000 de euro, nu te mai interesează cât de aproape este reţeaua de electricitate şi îţi construieşti casa unde doreşti.
La Agigea s-a construit o casă-proiect, prin intermediul căreia specialiştii de la Institutul de Cercetări Electrotehnice încearcă să găsească variantele optime pentru o locuinţă independentă energetic.
"Pentru că e vorba de o cercetare, în această casă sunt integrate mai multe sisteme. Însă am primit cereri de la oameni care doresc să-şi contruiască astfel de locuinţe şi încercăm să le dăm varianta cea mai bună", a declarat prof. Dan Teodoreanu, unul dintre coordonatorii acestui proiect.
Construcţia de la Agigea are o suprafaţă utilă de 191 mp şi ar putea oferi unei familii o mulţime de facilităţi. Printre altele, îşi produce singură energia electrică, termică şi are un sistem de securitate care poate preveni incediile, anunţă din timp fenomenele meteorologice extreme sau chiar seismele.
Investiţia pentru curent şi apă caldă, 8.000 de euro
La o casă medie, energia electrică şi apa menajeră s-ar rezolva cu aproximativ 8.000 de euro. "Dacă ar fi să ne raportăm la costurile actuale, cam în 6-7 ani îţi recuperezi investiţia. Iar dacă reţeaua de energie electrică este la mai mult de un kilometru, potrivit calculelor noastre, e mai avantajos să ai sistem individual cu panouri fotovoltaice ", este de părere prof. dr. ing. Nicolae Olariu, preşedintele Asociaţiei Patronale Surse Noi de Energie.
Potrivit calculelor, o familie