Pentru anumite regiuni ale litoralului romanesc, unde saracia sare in ochi, singura certitudine este vantul, pe care companii mari de energie precum CEZ l-au transformat intr-o "binecuvantare", instaland in zona comunei Fantanele cel mai mare parc eolian terestru din Europa, noteaza publicatia franceza Le Monde, intr-un material dedicat dezvoltarii energiei eoliene in sud-estul Romaniei.
"Suflarea vantului a devenit o binecuvantare, pentru ca taranii din Fantanele care si-au pus terenurile la dispozitia companiei primesc pana la 3.000 de euro pe an", scrie Mirel Bran. Suma care, pentru cei care traiesc la tara, este o adevarata "mina de aur".
Inceput in noiembrie 2008, proiectul companiei CEZ a atins in acest an prima sa etapa: 115 eoliene, din 139 prevazute la Fantanele, sunt instalate si gata sa fie racordate la reteaua electrica.
Ce-a de-a doua etapa, care trebuie sa se incheie la sfarsitul anului 2011, prevede instalarea a inca 101 de eoliene in satul vecin, Cogealac. In total, cele 240 de eoliene vor avea o putere de 600 MW, echivalentul reactorului de la centrala nucleara de la Cernavoda.
"Vrem sa asiguram productia a 10% din energia verde a Romaniei. Si, pentru asta, vom investi 1,1 miliarde de euro," a declarat pentru Le Monde Cosmina Marin, de la departamentul de comunicare al CEZ.
Romania s-a angajat in fata Comisiei Europene sa produca 20% din energia sa din resurse regenerabile, pentru a respecta obiectevele Uniunii Europene pentru 2020.
Aproximativ 100 de tarani din zona comunei Fantanele lucreaza la acest proiect, alaturi de cei 400 de muncitori veniti din mai multe tari europene.
O noua retea de drumuri si poduri a fost instalata, iar locuitorii vor avea de acum inainte acces la apa potabila. Primaria a beneficiat de sprjin financiar de 1,5 milioane de euro din fonduri europene ne