Tragedia care s-a petrecut aseară la Maternitatea Giuleşti şi care a provocat moartea a patru bebeluşi şi grave arsuri altor şapte, a readus pe tapet bolile cronice de care suferă sistemul medical: subfinanţarea şi lipsa de personal. Sursa: Mediafax
Acum doi ani, Maternitatea Giuleşti era în atenţia presei după ce mai mulţi bebeluşi au fost arşi. Vina a aparţinut asistentelor, care i-au şters pe cap cu dezinfectant de pardoseală, în loc de spirt.
La un an după, un grav incident a ţinut prima pagină a ziarelor. Un bebeluş a fost supus unui transplant de piele, după ce, fiind introdus în incubator pentru fototerapie, a suferit arsuri pe 20% din suprafaţa corpului. Micuţul venise pe lume la Maternitatea Bucur din Capitală şi apoi fusese transferat la Spitalul Clinic de copii Grigore Alexandrescu.
CITIŢI ŞI: Sistemul medical din România, bolnavul Europei
Concluzia unei anchete interne a fost că o asistentă l-a uitat pe bebeluş în incubator. Pedeapsa a fost desfacerea contractului de muncă. Şi şeful secţiei de neonatologie şi asistenta şefă au primit o diminuare de salariu de 10%.
La finalul lunii aprilie, anul acesta, o tânără de 21 de ani, însărcinată în luna a şaptea, a murit la maternitatea Polizu. Familia tinerei a acuzat medicii de neglijenţă.
Victimă a lipsei echipamentului
Luna trecută, un băieţel de un an a intrat în comă la Spitalul de Copii din Braşov, unde medicilor le lipsea un dispozitiv cu care să îl ventileze mecanic.
Copilul, părăsit de mamă după naştere, avea o malformaţie la un plămân, iar medicii şi-au dat seama că nu îl pot salva fără un aparat special pe care nu îl aveau. Opt ore au stat lângă copil şi l-au ventilat artificial ca să-l ţină în viaţă.
În urmă cu o săptămână, un copil de nouă ani din Slatina a murit după ce a ajuns la spital în urma unei fracturi de