Oase ale ţestoaselor au fost găsite într-un spaţiu locuit de oameni cu 3.000 de ani în urmă. Potrivit echipei de cercetare, omul a vânat imensele animale pentru carnea de pe membre. Sursa: research.amnh.org
O echipă de cercetători din Australia a descoperit oase de la membrele ţestoaselor gigant pe una dintre insulele din Vanuatu. După analiza cu carbon, s-a stabilit că oasele sunt ale unor animale moarte la 200 de ani după sosirea omului în acel loc.
Ţestoasele au dispărut cu mult timp după marea masă a "megafaunei" australiene. Un exemplu este celebru mamut lânos, care a dispărut în urmă cu aproximativ 50.000 de ani. Ţestoasele gigant au dispărut atunci când habitatul lor terestru a fost ocupat de o comunitate umană cunoscută sub numele de Lapita.
Cum a dispărut megafauna?
Dezbaterea despre dispariţia megafaunei mondiale este veche de circa 150 de ani. Mai exact, de când celebrul Charles Darwin a descoperit în Chile urmele unor exemplare uriaşe de Bradypodidac (mai cunoscut nouă sub numele de leneş - familie de mamifere din America de Sud, cu corp robust şi gheare puternice şi arcuite). De atunci, variantele cercetătorilor au variat de la influenţa umană, o schimbarea climatică şi ciocnirea cu Pământului a unui meteorit.
Studiul realizat de echipa din Australia a fost publicat într-o revistă a Academiei Naţionale de Ştiinţe din Statele Unite (PNAS). Liderul echipei de cercetare, profesorul Matthew Springs (University of New South Wales), a descoperit oasele pe insula Efate. Au fost descoperite numai oase ale membrelor, cu o lungime de 2,5 metri.
Specii care au supravieţuit milioane de ani au pierit în câteva sute
Prima întrebare a fost "de ce au fost descoperite doar oase ale membrelor?". Explicaţia găsită de echipa profesorului Springs a fost că doar carnea de pe picioarele acestor uriaşe ţestoase era bu