Tragedia petrecută ieri seară la Maternitatea Giuleşti din Capitală, considerată fără precedent de lumea medicală românească, este, din păcate, o nouă cărămidă care ridică zidul ruşinii sistemului sanitar din România.
Naşterea într-o maternitate de stat este un gest eroic în condiţiile în care aparatura medicală de proastă calitate şi numărul redus al personalului medical, la care se adaugă, într-o proporţie semnificativă, lipsa de profesionalism, reprezintă un factor generator de incidente.
Nou-născuţi arşi pe cap cu soluţie dezinfectantă, incubatoare defecte, morţi inexplicabile, toate reprezintă radiografia unui sistem sanitar care cere, la rândul său, îngrijire medicală.
„Mi-o dat actele, ce mai aveam nevoie la medicul de familie, scria pe toate fetiţă. Dau să o schimb... Când colo, văd că-i băiat”, povestea, în urmă cu doi ani, un bărbat din Iaşi care, ştiind că va fi tatăl unei fetiţe, a constatat cu stupoare, acasă, că de la spital îi dăduseră un băiat. Cazul era deja unul cu repetiţie.
Tot în urmă cu doi ani, o altă încurcătură, de data aceasta petrecută la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală, a făcut ca un copil sănătos să fie operat de urgenţă.
Însă, până la tragedia de ieri de la maternitatea Giuleşti, cel mai grav incident dintr-o maternitate din România a fost considerat cel petrecut la Maternitatea Bucur din Capitală. Aici, din cauza unui incubator vechi de peste 30 de ani şi defect, dar şi a personalului insuficient, un bebeluş a suferit arsuri grave pe 20% din suprafaţa corpului.
Cazul a fost considerat fără precedent şi, din fericire, a avut un final fericit pentru micuţul care a fost operat cu succes la Spitalul „Grigore Alexandrescu”. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre asistenta care a fost în acea noapte de gardă şi care, în prezent, este cercetată penal. EVZ a preze