Consiliul Concurenţei suspectează că unii administratori ai fondurilor private de pensii s-au înţeles între ei în privinţa taxelor percepute. Sursa: SHUTTERSTOCK
Toţi cei aproximativ 5,1 milioane de români care contribuie la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) trebuie să plătească administratorilor fondurilor de pensii comisionul maxim de administrare a banilor, de 2,5% din valoarea contribuţiilor. Asta pentru că pragul maxim impus prin lege al acestui comision este folosit de toţi cei nouă administratori ai fondurilor de pensii din România.
Schimb de e-mailuri între companii
Consiliul Concurenţei are, de altfel, în lucru o anchetă care vizează şase administratori, privind o posibilă acţiune concertată pentru stabilirea comisioanelor pe care intenţionau să le practice la intrarea pe Pilonul II de pensii din România. Investigaţia a fost începută în decembrie 2007 şi va fi finalizată în următoarele luni.
"Aceşti administratori au făcut schimburi de e-mailuri şi s-au înţeles să practice nivelul maxim pe care legislaţia îl permite în privinţa comisionului de administrare. Consiliul Concurenţei nu poate ignora aspectele anticoncurenţiale care s-au manifestat pe această piaţă", a spus, ieri, preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu. El a adăugat că, în lipsa unei concurenţe reale, oamenii nu au garanţia beneficiilor la sfârşitul contribuţiilor.
În replică la această ultimă afirmaţie, Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) susţine că declaraţiile aduc grave prejudicii sistemului de pensii private, decredibilizând un sistem aflat la începuturi.
În plus, reprezentanţi din piaţa de profil ne-au declarat, sub anonimat, că e firesc ca toţi administratorii să practice comisionul maxim, de 2,5%, atâta timp cât acesta este deja foarte mic, permiţându-le trecerea pe pro