În plină criză, universităţile de stat din România au decis să mărească taxele de studiu, deşi veniturile românilor s-au redus semnificativ şi diploma primită la absolvire nu este de prea mare ajutor la angajare.
Să fii student la stat în România nu numai că a ajuns să coste mai mult ca la privat, dar a devenit un lux pentru unii tineri. Un studiu recent al Băncii Mondiale arăta costuri anuale între 895 şi 3.500 de euro pe an, sumele cele mai mici plătindu-le cei care au norocul să locuiască cu părinţii şi să fie studenţi la fără taxă.
„Nu e normal să se întâmple asta, mai ales că veniturile părinţilor au scăzut. Nici calitatea învăţământului nu a crescut, performanţa profesorilor e aceeaşi, unele cursuri sunt vechi”, explică expertul în educaţie Cristian Hatu, de la Societatea Academică din România.
Acesta consideră că autonomia universitară nu a dus la creşterea calităţii educaţiei, mai ales pentru că nu a apărut şi un mecanism de control eficient al calităţii în învăţământ.
15% renunţă la facultate
Un studiu de anul trecut al Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a evidenţiat că, în medie, 15% dintre studenţi renunţă la studii din cauza problemelor financiare. „Din păcate sistemul educaţional din România a început să se ghideze după principii economice, iar taxa de studiu nu reflectă condiţiile de studiu din universităţi”, spune preşedintele ANOSR, Daniela Alexe. Tot principiul economic este aplicat şi în cazul numărului de locuri scoase la concurs în regim de taxă, neţinându-se cont de capacitatea universităţii, de la infrastructură, la pregătirea profesorilor, crede aceasta.
ANOSR nu susţine taxele de studiu anuale, plecând de la premisa că de condiţii bune de studiu trebuie să beneficieze orice student. Pe lângă aceste costuri, un student plăteşte şi cazare, chiar dacă locuieşte la cămin şi are nevoie