Petru Anghel este un poet din judeţul Alba care a trăit 45 ani în Bucureşti şi a publicat 11 volume de poezii dedicate ţăranului român, părinţilor şi vieţii în Transilvania.
Profil:
Data şi locul naşterii: 4 aprilie 1931, Ciugud, Alba
Studii: Facultatea de filologie, Bucureşti
Stare civilă: căsătorit, 2 copii
După 79 de ani de viaţă şi peste 60 de activitate, Petru Anghel aşterne astăzi pe foaie memoriile unei vieţi trăite din plin. Şi-ar fi dorit să cunoască fiecare sat din ţară care păstează obiceiuri şi tradiţii, însă s-a resemnat cu amintirile şi apartenenţa sa. „Sunt fiu de ţăran. Bunici şi străbunicii mei au fost ţărani şi sunt mândru de acest lucru. Mă simt continuator al lor“, a afirmat Petru Anghel. Una dintre principalele teme ale operei sale este de altfel ţăranul român şi truda acestuia.
„Este o temă cuprinzătoare. Fiind de la ţară am avut simţul de a observa lucruri care ţin de aceste ţinuturi. De la firul de iarbă pe care îl consider un element fundamental al omenirii până la părinţi şi satul natal“, a spus poetul. „Ţăranii mor de obicei la ţară,/să moară-n altă parte nu se duc,/ viaţa lor cinstită le-o măsoară din vară-n vară câte-un glas de cuc.“ sunt câteva versuri recitate de poet din poezia „Cum mor ţăranii“.
Primele versuri, scrise pe un calendar
A scris primele versuri la 14 ani pe un calendar. „Eram fericit că fratele meu mai mare se întorcea din armată şi am scris ceea ce am simţit. Era mintea şi sentimentul unui copil“, a povestit Petru Anghel. Cinci ani mai târziu îşi publica prima poezie în revista „Gând tineresc“. „Eram elev la Liceul «Mihai Viteazul» din Alba Iulia, iar în preajma sărbătorilor de iarnă am dat spre publicare poezia «Seară Sfânt㻓, şi-a aminit poetul.
A scris poezii sub influenţa marelui poet George Bacovia. „Era poetul inimii mele “, a precizat Petr