Ceasuri elveţiene şi bijuterii din aur cu diamante, în valoare de peste 5,5 milioane de euro au fost confiscate,azi, de poliţiştii bucuresteni în urma a opt percheziţii în Capitală şi judeţul Constanţa. Cea mai mare parte din aceste produse a fost introdusă, ilegal în România, prin aeroporturi sau ascunse în autovehicule. Foarte puţine au fost însă declarate. Poliţiştii susţin că ceasurile şi bijuteriile nu erau contrafăcute.
Anchetatorii spun că acest caz de spălare de bani este asemănător cu cel al Mafiei Italiene şi astfel de operaţiuni se desfăşoară peste tot în lume.
Mai citeşte şi:
Turism mioritic: România, printre ţările care refuză italienii la frontieră
De altfel, mecanismul “afacerii” era unul foarte complicat şi greu de probat.
Dumul fictiv al ceasurilor elveţiene sau cum se spală banii
Ceasurile erau comandate din Elveţia, de o firmă din Italia şi de aici erau aduse în România. Poliţiştii spun că nu există declaraţii vamale de import sau de export. Bijuteriile erau aduse tot din Italia. Nici pentru acestea nu există însă documente de intrare în ţară. Atât ceasurile, cât şi bijuteriile ajungeau, potrivit unor surse apropiate anchetei, la Hotelul Rex din Mamaia. Unele erau făcute cadou, către diverse persoane influente, altele erau vândute “la negru”, la un preţ mult sub cel al pieţei.
Din România, bunurile ajungeau fictiv, de fapt erau trimise doar facturile, la firme offshore din Cipru. În acel moment, firma din Cipru putea oferi consultanţă. Astfel, o firmă din Italia şi una din România cereau acestei societăţi cipriote să le facă studii de piaţă, referitoare la eventualele câştiguri în cazul achiziţionării ceasurilor şi bijuteriilor.
Pentru această consultanţă, firma din Cipru primea 1 milion de euro, bani pe care îi trecea în registru, ca provenind din consultanţă. Exact suma respectivă era "s