Standardele si termenii de creditare nu s-au modificat semnificativ in cel de-al doilea trimestru din acest an, infirmand asteptarile bancilor, arata datele BNR, publicate vineri in jurul orelor 17. Inaspririle au fost modice - cererea de credite a companiilor a inregistrat o evolutia pozitiva, in timp ce la populatie tendinta a fost contrara.Sectorul companiilor nefinanciare Standardele de creditare au ramas in mare masura neschimbate fata de T1/2010, infirmand asteptarile bancilor care indicau o inasprire moderata a acestora. Gradul de restrictivitate acumulat pare sa fie considerat suficient in actualul context economic.
Termenii creditarii au fost usor inaspriti in T2/2010, insa tendinta este de atenuare a acestei evolutii. Principalii termeni vizati au fost prima solicitata in cazul creditelor mai riscante si cerintele de colateral (garantii- n.m. DP)
Cererea de credite la nivel agregat a fost in crestere dupa cinci trimestre consecutive de declin, in linie cu asteptarile anterioare ale bancilor. Componenta cea mai dinamica a fost reprezentata de creditele pe termen scurt din partea corporatiilor. Asteptarile pentru urmatoarele trei luni nu sunt optimiste in ceea ce priveste reluarea creditarii alimentata prin cerere.
Riscurile asociate companiilor s-au majorat la nivelul economiei, constructiile si tranzactiile imobiliare fiind sectoarele de activitate percepute a avea risc superior. Spre deosebire de corporatii, IMM-urile sunt considerate a avea un risc in crestere.
Sectorul populatiei Standardele de creditare au fost pastrate relativ neschimbate. Bancile au manifestat un comportament similar vis-a-vis de creditele pentru achizitia de locuinte si terenuri si pentru cele de consum.
Termenii creditarii au inregistrat o evolutie mixta si cu modificari de mica amploare. Exista semnale privind relaxarea termenilo