Termenul jad se aplică pentru două roci metamorfice diferite, compuse din minerale de silicat: Jad nefrit, cu un conținut ridicat de fier, și Jadit. Numele jad a derivat din termenul spaniol “pedra de ijada”, prima atestare existând din anul 1565.
Numele jad a derivat din termenul spaniol “pedra de ijada”, prima atestare existând din anul 1565, și de la cunoscuta s-a eficiență în vindecarea maladiilor de spate și rinichi. Cuvântul nefrit a derivat din lapis nephriticus și este versiunea latină a “piedra de ijada” spaniole. Deasemenea sunt cunoscute și numele de jad (jadeit), serpentin și antigonit sau “piatra viselor” și “piatra fidelitatii”.
Jadul este piatră semiprețioasă compusă din silicat natural de aluminiu, calciu și magneziu de culoare albă - verzuie până la verde închis cu luciu sticlos. “Cu toate că majoritatea dintre noi suntem obișnuiți cu ideea că jadul are culoarea verde, piatra prețioasă se regăsește și în culori precum albul, roșul, galbenul, purpuriul, maroul, cremul, lila, gri sau negru”, a declarat Adrian Haiduc, designer în bijuterii.
Acesta mai spune că specialiștii în domeniu au clasificat jadul ca fiind piatra anului 2011. Cea mai deosebită și rară varietate de jad este Jadul Imperial, de culoare verde intens, ca smaraldul. Jaditul este mai rar, se găsește în mai puțin de 12 locuri în întreaga lume. Jaditul verde-smarld transparent a fost și este cea mai apreciată varietate de jad.
“Jad olive, lemon și golden peach sunt trendurile jadului pentru 2010. Specialiștii ne recomandă să mergem pe russian jade și south china jade, fiță a jadului și să urmărim agresivitatea și masivitatea bijuteriilor”, a adăugat Haiduc. Acesta mai spune că pentru viitoarea lui colecție, se pregătește să aibe toate tipurile de jad.