La începutul lunii iulie, digul de la Nemţeni a cedat, apele măturând tot ce au prins în cale. Moldovenii de peste Prut încearcă să îşi restaureze locuinţele distruse de apele deversate în urma spargerii digului de la Nemţeni.
Sute de case au fost afectate de ape în localităţile Nemţeni şi Codul Morii din raionul Hănceşti, dar şi în satele Ţiganca, Stoeneşti, Deltosu şi Sărăţeni din raionul Cantemir. Pentru a trece mai uşor peste stresul provocat de pierderea locuinţelor, copiilor din satele amintite li s-au oferit vacanţe în tabăra internaţională de la Eforie Sud. Sâmbătă, 200 de copii ale căror locuinţe au fost afectate de ape au sosit la mare şi au fost vizitaţi în tabără de însuşi preşedintele republicii Moldova, Mihai Ghimpu. Copii au apreciat gestul preşedintelui, dar şi pe acela că li se oferă o săptămână de vacanţă la mare. Unora le este însă greu să lase în urmă tragedia prin care au trecut la 7 iulie. „Copiii trăiesc mai mult pe la rude şi în tabere. Casele le-au fost distruse. Mulţi dintre ei au fost strămutaţi: li s-au oferit părinţilor locuri de casă în alte zone cu risc scăzut de inundaţie“, explică Vera Tănase Patrasca, şef adjunct al Direcţiei Generale de Învăţământ Clinceşti.
Anul şi inundaţiile Fraţii Anatol, 20 de ani, şi Anastasia, 15 ani, sunt din localitatea Stoieneşti. „Noi nu am avut prea mult de suferit. Casa a fost avariată mai mult pe afară, nu şi în interior. Mai mult au avut de suferit cei din Deltosu sau din Nemţeni“, spune Anatol. Copiii spun că şi în 2008 au fost inundaţii în regiunea lor, dar nu la fel de grave ca acum. Greu este că părinţii lor trebuie să reia reparaţiile la case, acolo unde se impun, sau să o ia de la zero, acolo unde apele au măturat totul în cale. „Nouă apele ne-a luat casa, animale, tot. Am rămas fără nimic. Dormim în deal, la bunei. Tot acolo ne vor da şi loc să ne construim casă nouă“, povesteşte