Descentralizarea, accelerată după izbucnirea crizei economice, a adus în pragul colapsului o parte dintre programele finanţate de executiv. Sursa: OCTAVIAN COCOLOȘ
Aşa susţin reprezentanţii asociaţiilor romilor, care aduc în discuţie problema mediatorilor sanitari şi şcolari şi care, de mai bine de 10 ani, merg în comunităţile de romi pentru a-i aduce mai aproape de standardele şi de nivelul de trai autohton.
Interes electoral pentru mediatori
"Două programe importante pentru romi, pentru care România a fost lăudată la nivelul Uniunii Europene, şi anume mediatorul şcolar şi cel sanitar, au fost lăsate de iz be lişte după descentralizare, pe fondul crizei. Primarii nu au interes să continue programele cu bani de la bugetul primăriei. Mai mult, unii au închis cu totul programele, adică nu au mai alocat bani deloc, alţii i-au înlocuit pe mediatorii cu experienţă cu clientela lor politică, cu oameni care evident că nu au fost acceptaţi de comunitatea romă", susţine David Mark, directorul Alianţei Civice a Romilor din România (ACRR).
Iar situaţia este văzută la fel şi din teren, de cei care se ocupă direct de aceste programe. "Unii primari au spus că, oficial, nu au romi în comună şi nu au vrut să mai păstreze un mediator. Alţi primari au renunţat la mediator pe motiv că romii nu i-au votat la alegeri. În alte locuri, mediatorii s-au trezit că au şi sarcini de asistent social şi că sunt prinşi în birocraţie, când, de fapt, locul lor este în comunitate", explică fenomenul Nicoleta Biţu, coordonatoare de proiecte la Romani Criss, una dintre organizaţiile care a demarat programul de mediere sanitară încă din 1997.
Mediatorii sanitari, la mâna direcţiilor sanitare
Nicolate Biţu este de părere că principalul vinovat pentru această situaţie, care afectează unul dintre puţinele programe de integrare a romilor ce