În timp ce jucătorul american de golf Tiger Woods se pregăteşte să devină primul om care va depăşi pragul de de un miliard de dolari câştigaţi din sport, această sumă poate părea una ridicol de mică pentru eroii neînfrincaţi din celebra arenă romană - Circus Maximus.
Un conducător de care de curse din Roma Antică, pe nume Gaius Appuleius Diocles, a adunat o avere de 35,863,120 de sesterţi - echivalentul a aproximativ 15 miliarde de dolari, după cum susţine, într-un articol publicat de "The Telegraph", profesorul Peter Struck, de la Universitatea din Chicago. Acesta a calculat că averea lui Diocles ar fi fost suficientă pentru a finanţa întreaga armată romană timp de două luni în vremea apogeului Imperiului. "Prin comparaţie cu fondurile alocate pentru plata salariilor forţelor armate americane în acest moment pentru aceeaşi perioadă, suma ar ajunge la aproximativ 15 miliarde de dolari", a spus profesorul Struck.
Spectacolul sportiv modern pare să pălească în comparaţie cu evenimentele care se petreceau la Roma în urmă cu aproximativ 18 secole în urmă. Arena Circus Maximus - supranumită "inima imperiului" - strângea aproape un sfert de milion de oameni în fiecare sfârşit de săptămână pentru cursele de care. Acest eveniment era mult mai popular decât celelalte atracţii ale vremii, precum eviscerarea sclavilor sau luptele gladiatorilor cu animale sălbatice şi exotice sau chiar cu reconstituirile luptelor navale - vase de război cu echipaje foarte numeroase ducând bătălii sângeroase în lacuri artificiale construite în apropierea albiei Tibrului.
Pentru a vedea carele de curse, spectatorii veneau la arenă cu o seară înainte pentru a ocupa locuri bune. Consumul de alcool şi mancare era excesiv, iar incidentele violente între spectatori erau la ordinea zilei şi aveau chiar un nume - furor circensis. Poetul Ovidiu recomanda chiar rezervarea