Neputinţa autorităţilor locale sau nepăsarea acestora vor face ca şi în anul şcolar care va debuta peste o lună, elevii să înveţe în condiţii jalnice. Peste o sută de unităţi şcolare şi grădiniţe nu îndeplinesc condiţiile minime de funcţionare.
Peste 8.000 de elevi din judeţul Buzău au mers la şcoală, până în iunie, anul acesta, în săli de clasă cu mobilier vechi, cu pereţi crăpaţi, nu au avut acces la grupuri sanitare igienice şi nu au beneficiat de apă curentă.
CITIŢI ŞI:
Aberant: 1.000 euro pe metrul pătrat de toaletă în fundul curţii
Absolvenţii de la "Spiru Haret" au dat în judecată Ministerul Educaţiei
Caz incredibil: 300 din cei 362 de elevi ai şcolii din Iveşti se numesc Stănescu!
Din cele 681 de unităţi şcolare de pe raza judeţului, 173 nu reuşiseră să obţină autorizaţie sanitară până la sfârşitul anului de învăţământ. Din păcate, cu o lună înainte de începerea anului şcolar 2010 - 2011, situaţia este neschimbată.
Aşezată în inima Bărăganului, şcoala din Scutelnici funcţionează de mai bine de 80 de ani fără autorizaţie sanitară. În comună nu există reţea de apă şi canalizare, deşi primăria a cheltuit bani grei pentru proiecte. Din 2007, şcoala a intrat în programul de reparaţii capitale cu fonduri de la Ministerul Educaţiei. Constructorul s-a apucat de treabă, a primit doar o parte din sumele investite şi apoi a lăsat treaba neterminată după ce a aflat că nu va mai primi niciun leu.
"Grupul sanitar a fost ridicat, compartimentat şi chiar s-a pus gresie şi faianţă. S-a făcut şi o fosă septică dar şi un foraj la mare adâncime ca să asigure apa curentă. Totul a rămas însă în conservare din lipsa banilor", a declarat Mihai Constantin, viceprimarul comunei Scutelnici.
La şcoala din Scutelnici învaţă 130 de elevi în două schimburi. "Văd că nu se face nimic. Asta e, elevii vor merge la toaletă în fund