Armata SUA si presedintele Barack Obama au anuntat saptamana trecuta retragerea din Irak a "ultimelor trupe combatante", dar noile rapoarte arata ca totul a fost doar un joc de cuvinte: trupele sunt tot acolo, dar sub o alta denumire.
Publicatia Army Times a precizat sambata, ca Statele Unite mai au in Irak sapte brigazi, dar ca acestea au fost redenumite ca "brigazi asistente". Schimbarea denumirii modifica foarte putin din atributiile acestor brigazi.
In editia de duminica a publicatiei Washignton Post, Kenneth M. Pollack sustine ca declaratia Statelor Unite despre retragerea trupelor nu este "nici pe departe adevarata":
"Din cei aproximativ 50.000 de soldati ramasi in Irak, majoritatea sunt trupe combatante, doar ca acum sunt numiti altcumva. Cele mai mari unitati din Irak nu se vor mai numi "brigazi combatante", ci isi vor schimba denumirea in "brigazi asistente".
Diferentele in structura si personalul brigazilor sunt minime
Trupele americane vor acompania pe cele irakiene, chiar daca pe post de "consultanti". Pilotii americani tot vor participa la misiuni de lupta pentru sustinerea trupelor terestre irakiene. Iar fortele speciale americane vor participa in continuare la actiuni impotriva grupurilor teroriste.
Argumentul lui Pollack a fost dovedit Duminica cand un soldat american a fost ucis in apropiere de Basra, fiind prima victima de dupa "retragerea trupelor combatante."
Vineri, Congresul Statelor Unite, si in special Dennis Kucinich, un oponent al razboiului din Irak, a numit anuntul de retragere ca fiind o "minciuna Orwelliana".
"Cine este la conducerea operatiunilor noastre din Irak? George Orwell? Un razboi bazat pe minciuni continua sa fie un razboi bazat pe minciuni. Astazi, avem un razboi care nu este un razboi, cu trupe combatante care nu sunt trupe combatan