Cazul analizei întocmite de "Estinvest" Focşani care sugerează că acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB) ar putea aduce câştiguri mai bune decât cele ale Bursei de la Sibiu (Sibex), analiză la care face referire pe Internet o revistă "on-line", nu este un caz singular de sugestii publice pentru investiţii.
Se pare că, în ultimii ani, presa financiară a alunecat către spectaculosul acestor prognoze de preţ şi publică, cu voluptate, îndemnuri la investiţii - "Ia-le pe alea, nu te-atinge de celelalte!". Fie că-i vreun analist de piaţă care îndeamnă, fie că-i vreun comunicat de presă care cuprinde îndemnuri, astfel de sfaturi sunt bine preţuite în redacţiile financiare şi-şi găsesc imediat locul în pagină.
Analişti, case de brokeraj şi ziarişti, - toţi la un loc - au uitat că publicarea îndemnurilor la investiţii este ilegală!
Pur şi simplu, ilegală.
Nici măcar nu este vorba despre încălcarea normelor CNVM, ci despre încălcarea Legii 297/2004.
Haideţi să examinăm cazul analizei "Estinvest", din perspectiva Legii pieţei de capital.
* (Hai să mai citim o dată legea!)
"(7) În sensul prevederilor alin.(5), fără ca enumerarea să fie limitativă, următoarele situaţii sunt considerate operaţiuni de manipulare a pieţei:
c) beneficierea de accesul regulat sau ocazional la mijloacele media, electronice sau tradiţionale, prin exprimarea unei opinii în legătură cu instrumentul financiar sau indirect, în legătură cu emitentul acestuia, în condiţiile în care instrumentul era deja deţinut şi s-a profitat ulterior de impactul opiniilor exprimate cu privire la acel instrument, fără a fi făcut în acelaşi timp public acel conflict de interese, într-o manieră corectă şi eficientă." (Legea 297/2004, TITLUL VII. ABUZUL PE PIAŢĂ, Art.244.)
Alin Cucoş, analistul Estinvest despre care revista "on-line" afirmă că a realizat evalua