LECŢIA DE ECOLOGIE Kateryna Strypko, o ucraineancă din Kiev, îşi dorea, în iarna lui 2009, un copil. „De multe ori am visat la acest eveniment, despre care credeam că îmi va însenina viaţa. Îmi imaginam cum o să ies în parc cu copilul, o să ne plimbăm pe malul râului Dnipro, o să admirăm priveliştea, păsările, frunzele”, explică ea, pentru evz.ro. Sursa: Let's Do It Ukraine
Dar realitatea era alta. Pe malul râului Dnipro creşteau PET-uri, nu flori. „Nu îmi doream un astfel de mediu pentru copilul meu”. Asta i-a spus Kateryna surorii ei, care i-a dat imboldul de a schimba lucrurile. Împreună au decis să facă curat pe spaţiile verzi de lângă casă. Apoi şi-a dat seama că pentru a face curat în parcurile şi spaţiile verzi din Kiev avea nevoie de mai mulţi oameni care să gândească similar.
Dar nu avea niciun fel de experienţă în organizarea unui astfel de eveniment, aşa că a început să caute pe internet informaţii. Aşa a aflat despre proiectul „Let’s Do It Estonia!” şi i-a contact pe voluntari, care au ajutat-o cu informaţii.
Autorităţi care stau deoparte
De la idee până la punerea ei în practică a durat şase luni. Iar pe 5 iunie, anul acesta, 700 de oameni au ieşit să facă curăţenie în Kiev. Au adunat 371 de kilograme de plastic şi 2.280 de sticlă, potrivit cifrelor adunate de Yuri Pivovarenko, coordonator al proiectului de curăţenie.
În România, echipa de voluntari “Let’s Do It Romania!” face curăţenie generală pe 25 septembrie. Participă şi tu! Află AICIhttp://www.letsdoitromania.ro/curatenia/cum să te implici. Dacă România reuşeşte, va fi ţara cu cea mai mare suprafaţă din Europa care a făcut curăţenie generală.
Acum există 323 de cereri de curăţenie la autorităţi, pe care se pune presiune pentru a implementa un sistem de colectare selectivă şi de reciclare a deşeurilor.
„Am decis că e mai b