Europenii golesc magazinele de vechile becuri incandescente de 75W. Acestea vor fi interzise de săptămâna viitoare în întreaga Uniune Europeană, o măsură care vine la un an după ce şi becurile incandescente de 100W au fost interzise.
Totuşi, becurile cu incandescenţă de 75W vor putea fi comercializate de magazine până când acestea îşi epuizează stocul. Însă, din experienţa de anul trecut cu becul de 100W, aceste stocuri vor fi consumate rapid.
În Uniunea Europeană, vânzările de becuri incandescente de 75W au crescut cu circa 35% în ultima săptămână. Cei mai îngrijoraţi de dispariţia becului de 75W sunt nemţii, austriecii şi polonezii.
Împotriva lămpilor fluorescente
Românii sunt printre cei mai puţin receptivi europeni faţă de schimbarea surselor de lumină din locuinţă. Un studiu comandat de UE a arătat că, în România, doar un bec dintre cele folosite în cinci gospodării este ecologic. Media europeană este de aproape trei becuri ecologice pentru fiecare gospodărie.
CITIŢI ŞI: De ce trebuie reciclate becurile arse
Un bec clasic de 75W costă circa 1,5 lei, iar unul ecologic de zece ori mai mult, diferenţa fiind justificată de economiile pe termen lung pe care gospodăriile le realizează folosind lămpi fluorescente.
Anul trecut, BBC a identificat o mare problemă a lămpilor fluorescente, care ar agrava problemele persoanelor cu deficienţe de vedere. "Dacă încerc să citesc o carte la lumina noilor becuri, pur şi simplu nu pot citi confortabil şi mult timp, deoarece nivelul luminozităţii este insuficient", le-a declarat jurnaliştilor britanici John Clingan, care suferă de o uşoară miopie.
Observaţia acestuia a fost sprijinită de un specialist de la Colegiul Regal al Oftalmologilor, Larry Benjamin. "Lumina difuză oferită de aceste surse de lumină poate provoca diverse probleme celor cu vedere slabă", a spu