Pasiunea pentru gătit, ca să începem cu răspunsul la întrebarea din titlu. La invitaţia salonul La Bibliotheque, într-o grădina umbroasă, Dan Silviu Boerescu, care conduce revista Playboy, a deschis la întâmplare cartea “Acasă la Jamie”. Apoi, omul s-a apucat de bucătărit, după reţetă, fix cum spune maestrul. Lângă el un ajutor şi un ochi vigilent Nicolai Tand, un alt pasionat de gastronomie. Şi-au fost arome şi sfaturi şi poveşti şi curiozităţi.
1 /.
Show-ul culinar e gata să înceapă. Pagina 139, flori de dovleac cu ricotta (un fel de brânză italienească). Că a vrut sau nu, cartea lui Jamie s-a deschis chiar la ingredientele culese de dimineaţă de Boerescu din grădina proprie şi furate de la un vecin, cum glumeşte bucătarul. Atmosfera e numai bună pentru amestecat arome şi ascultat întâmplări din sau despre bucătărie.
S-au presărat şi multe poveşti
Florile de doveac fără stamine, pătrunjelul, mărarul, ardeiul iute, brânza ricotta aşteaptă cuminţi să fie desăvârşite de “Bucătărescu” într-o mâncare delicioasă. Gurmanzii de pe margine sunt avertizaţi că sunt la un picnic între prieteni. Aşa că n-au de cât să asculte poveştile până vor gusta preparatul.
După ce mărturiseşte că şi-a pus nevasta să fure florile de dovleac de la un vecin şi că el a ţinut de 6, “Bucătărescu” se apucă de treabă. Întâi face aluatul, unul ciudat din făină şi vin alb. Până să găsească consistenţa fericită, spune că ar fi vrut un aluat de clătite şi gustă vinul în treacăt.
“Dacă nu iese bine am o scuză, e din cauza vinului. E unul bun din strugurii culeşi de pe moşia lui Bibescu”, spune Dan Silviu Boerescu. Bucătarul mai zice şi că nu trebuie să fiţi crispaţi în bucătărie, e o joacă şi că nu-i musai să ne punem şorţ. Trebuie să fiţi doar relaxaţi.
Până să se apuce să tăvălească florile prin aluat, cei doi bucătari ne povestesc că cei mai buni cozonaci se fac cu