Romania si Ungaria sunt singurele piete imobiliare din Europa de Est neatractive pentru investitori, din cauza activelor supraevaluate, lipsa tranzactiilor aratand necesitatea scaderii in continuare a preturilor proprietatilor, potrivit unui studiu realizat de compania DTZ la nivel mondial, citat de Mediafax.
DTZ a realizat un index al valorii activelor imobiliare la nivel mondial pe baza profiturilor anuale pe care investitorii estimeaza ca le vor obtine intr-un orizont de cinci ani, ajustate cu riscurile pe care aceste tari le prezinta. In aceste conditii, compania de consultanta imobiliara a clasificat pietele analizate in trei categorii, respectiv "fierbinte", "calda" si "rece", Romania fiind incadrata la ultima trepta.
In categoria "rece" au fost incluse pietele unde profiturile previzionate sunt sub asteptari, iar din cauza preturilor supraevaluate aceste tari ar trebui evitate de investitori. Daca se estimeaza ca piata este supraestimata cu peste cinci procente atunci este clasificata in aceasta categorie.
"Avand in vedere numarul redus de tranzactii pe parcursul anului 2009 si in prima jumatate din 2010, Romania este clasificata ca o "piata rece" in functie de indicele DTZ Fair Value Index. Romania si Ungaria sunt singurele state din Europa de Est care ofera atractivitate limitata investitorilor. Aceasta situatie este rezultatul mentinerii unei diferente semnificative intre asteptarile vanzatorilor si cele ale cumparatorilor", a declarat Bogdan Sergentu, Head of Valuations and Consulting, DTZ Echinox.
In opinia sa, asa cum s-a intamplat in Europa, proprietatile din sectorul de retail au suferit cel mai mult in timpul crizei financiare, pierzand cel mai mult din valoare si devenind astfel "fierbinti" pentru investitori.
"Acest lucru se reflecta si in dominarea sectorului de retail pe piata tranza