După ce a atras zeci de critici internaţionale, repatrierea romilor români şi bulgari din Franţa provoacă tensiuni în guvernul de la Paris, între susţinătorii politicii de securitate a preşedintelui Nicolas Sarkozy şi "moderaţii" care o critică. Sursa: AFP
Ieri, secretarul de stat Fadela Amara, o fostă socialistă cooptată în guvernul Uniunii pentru o Mişcare Populară (UMP), gruparea lui Sarkozy, a spus că nu acceptă "ca oamenii de origine străină să fie puşi într-o situaţie de insecuritate" şi şi-a exprimat opoziţia faţă de expulzările romilor, potrivit AFP.
Luni, ministrul de externe Bernard Kouchner a declarat că s-a gândit să demisioneze după polemica privind expulzările romilor. Presa franceză scria, de altfel, că Bernard Kouchner, un om de stânga adus de Sarkozy în echipa guvernamentală, s-ar afla pe lista miniştrilor care vor fi remaniaţi.
Un alt nemulţumit este ministrul apărării, Herve Morin, liderul partidului Noul Centru, aliat al UMP, care i-a criticat pe cei ce "confundă infracţionalitatea cu imigraţia".
Opoziţia faţă de politica lui Sarkozy este deja vizibilă şi în partid, fiind afirmată inclusiv de foştii premieri UMP, Jean-Pierre Raffarin, Alain Juppe şi Dominique de Villepin, ultimul dintre ei, un rival declarat al preşedintelui.
Dezbaterea, scrie "Le Monde", arată cele două direcţii principale ale grupurilor din partid. Calea centrului, susţinută de moderaţi şi cea a dreptei, susţinută de aliaţii lui Sarkozy, care mizează pe atragerea electoratului "popular", format în parte din oameni în vârstă.
Expulzări blocate în instanţă
Ieri, politica privind expulzările s-a lovit şi de primul obstacol legal. Un tribunal administrativ din oraşul francez Lille a anulat deciziile de expulzare a şapte romi români evacuaţi săptămâna trecută dintr-o tabără amplasată în zona Mons - Villeneu