Spitalul Județean și cel Municipal rămân pentru încă o perioadă de timp înglobate în datorii pentru că nu au intrat în prima tranșă de achitare a sumelor restante de către Ministerul Sănătății.
La rectificarea bugetară din august 2010, Ministerului Sănătăţii i s-a atribuit suma de 2,8 miliarde de lei, din care 859.863 mii lei vor fi transferaţi în bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru plata arieratelor spitalelor din toată ţara, indiferent dacă au fost descentralizate sau nu.
Datoriile acumulate în total până în luna mai a acestui an de spitalelor din municipiul Arad sunt de peste 26.000.000 lei. Cele mai mari datorii aparţin Spitalului Clinic Judeţean care la aceeaşi dată însumau aproximativ 16.000.000 de lei, urmat de Spitalul Municipal cu peste 5.800.000 şi Spitalul Matern aprox. 3.610.000 lei.
Municipalitatea nu a preluat încă Spitalul Municipal deşi MS face presiuni pentru transferarea unităţilor medicale la nivel naţional doar şase din spitalele propuse fiind refuzate de administraţiile locale.
„Primăria Arad a trimis Ministerului Sănătăţii o adresă prin care se solicită clarificarea situaţiei şi plata datoriilor Spitalului Clinic Municipal. Nu este în interesul nimănui să preluăm un spital cu probleme. Atunci când situaţia va fi clarificată, vom prelua spitalul”, a spus primul edil al Aradului, Gheorghe Falcă.
Conducerea spitalului speră de zile întregi ca situaţia să se reglementeze şi acesta să fie preluat, deoarece se numără printre puţinele spitale din ţară care încă nu au o situaţie clară. Nepreluarea Spitalului Municipal ar putea duce la blocarea salariilor angajaţilor şi chiar la închiderea lui.