Amatorii de artă autentică şi colecţionarii sunt gata, în zilele noastre, să caute între piesele din lut ars aduse de meşterii populari la târguri pe cele mai migălos lucrate. Să aibă pe ele motive mai puţin cunoscute, culori naturale, liniile măiestrit pictate, în sfârşit, unicatele ce le-ar prinde bine în colecţia lor. Cei care au admirat şi cumpărat piesele unicat ale olarilor de renume au învăţat că poţi descifra istoria unei comunităţi din însemnele inscripţionate pe vas. Ocazia este oferită de Târgul Olarilor 2010, de la Sibiu, la acest sfârşit de săptămână.
"Hai la oale, neamule!" Astfel îşi îmbiau cumpărătorii meşterii olari, care porneau toamnă de toamnă sau în fiecare primăvară spre cel mai apropiat oraş să-şi vândă ulcelele, străchinile ori vasele de rumenit pâinea pe vatră. Până ajungeau la târg, mai vindeau din marfă şi prin sate. Târgul era însă locul în care, fie ţărani, fie orăşeni, cu toţii îşi puteau alege cel mai potrivit blid, cel mai frumos ori cel mai ieftin, în funcţie de posibilităţi.
La început de septembrie, Piaţa Mare a Sibiului redevine gazdă bună, târg pentru meşterii olari de renume din vechi vetre din ţară. Este al 44-lea an în care în Piaţa Mare din Sibiu se adună meşterii olari la timpul potrivit, adică în prima sâmbătă şi duminică a lunii septembrie, de data aceasta la 4 şi 5 ale lunii lui Răpciune. Deschis iubitorilor de artă populară tradiţională încă de la primele ore ale dimineţii, târgul anual al olarilor reuneşte în acest an meşteri autentici din centrele cele mai cunoscute ale ţării. Aceştia au moştenit de la bătrânii lor arta olăritului şi sunt neîntrecuţi în a migăli lutul sub diferite chipuri, pentru a realiza piese unicat, pictate în culori care încântă. Nu e lucru uşor ca dintr-un pumn de lut să modelezi un blid sau un ulcior. Mai mult decât atât, se spune că o ciorbă va fi întotdeauna mai gustoasă