In urma reuniunii "Task force" pe guvernanta economica, desfasurata luni, 6 septembrie la Bruxelles, in deschiderea intalnirii ECOFIN, au continuat discutiile privind posibile sanctiuni care ar putea fi aplicate statelor membre pentru nerespectarea conditiilor din Pactul de Stabilitate si Crestere, fara a se ajunge la o decizie finala, a declarat pentru EurActiv.ro/HotNews.ro Alexandru Nazare, secretar de stat la Ministerul Finantelor Publice.
In principiu, se discuta despre "tipul si continutul posibilelor sanctiuni menite sa intareasca latura corectiva" in conditiile nerespectarii, de catre statele membre, ale constrangerilor legate de deficitul bugetar - de maximum 3% si de datoria publica - de maximum 60%. Urmatorul pas il reprezinta luarea deciziei de catre Consiliu, iar acesta ar trebui sa aiba loc in octombrie, a explicat Alexandru Nazare, care a participat din partea Romaniei la reuniunea Task Force. Ulterior, Comisia Europeana ar urma sa vina cu un raport pe aceasta tema.
La reuniunea de luni s-a discutat despre introducerea unui "semestru european", incepand cu anul viitor, pe timpul caruia sa fie monitorizate politicile structurale si fiscale ale statelor membre. In principiu, aceasta va presupune transmiterea de catre fiecare stat membru, la Bruxelles, pana la data de 30 aprilie a fiecarui an, a unor date financiare legate de cheltuielile bugetare estimate pentru anul in curs si anul urmator. Introducerea acestui mecanism urmeaza sa fie aprobata de catre ECOFIN la intalnirea de marti, 7 septembrie - a mai explicat secretarul de stat.
De asemenea, au mai fost discutii legate de solicitarea a noua tari, intre care si Romania, privind excluderea costului reformei pensiilor din calculul deficitelor si al datoriilor, astfel incat statele care aplica reforme pentru consolidarea finantelor publice sa nu fie penalizate. In urm