Magazinele din Bistriţa vând de o săptămână pâinea scumpită cu 30%.Producătorii de pâine avertizează că preţul principalului produs alimentar ar putea creşte din nou în următoarele săptămâni
De câteva zile pâinea bistriţenilor costă mai mult. Clasica franzelă de 700 de grame, pentru care preţul nu depăşea 2 lei a ajuns să se vândă deja cu 2,5-2,6 lei în funcţie de adaosul practicat de fiecare magazin în parte. Excepţie de la regulă fac supermarket-urile, unde vechiul preţ a fost păstrat încă, însă şi aici scumpirea este o chestiune de zile : „aici există altă politică de contracte şi modificarea preţului se face mai greu. Există în contracte obligativitate unei notificări cu 35 şi chiar 40 de zile înainte de majorare. După 15 septembrie cred că şi aici se vor opera majorările, ", explică Ioan Moldovan, preşedintele Patronatului din panificaţie „Asmopanbis" Bistriţa-Năsăud.
Preţul grăului a luat-o razna
Aşa cum anticipau oamenii de afaceri din panificaţie în urmă cu câteva luni preţul grăului a urcat la acest început de toamnă vertiginos, iar preţul nu s-a stabilizat nici acum:„până acum grăul şi implicit preţul făinii a crescut cam cu 70-80% într-un interval foarte scurt. Noi, producătorii am fost obligaţi să scumpim, însă nu atât de mult. Nu ştim ce va urma , probabil va mai creşte. Încă nu este stabilizat preţul la grîul", spune Ioan Moldovan, preşedintele de la "Asmopanbis",. Un alt producător de pâine, membru al asociaţiei, Emil Miclea spune şi el că preţurile la pâine ar putea creşte în continuare: „depindem de preţul la făină, iar speculaţiile pe piaţa grâului se fac în continuare. Nu ştim de la o lună la alta ce va fi", mai spune omul de afaceri. Potrivit acestuia producătorii de pâine au suportat pe cont propriu inclusiv creşterea de TVA, însă noile preţuri la făină i-au obligat să ridice preţul. Producătorii nu exclud nici ca în această toam